Sådan siger du det sidste farvel
Der er én ting, der binder alle os mennesker sammen. Det er noget mange ikke kan forholde os til, samtidig med, at det er den ene ting vi med sikkerhed ikke kan kontrollere – når livet en dag slutter. Og når livet slutter, stiller det ofte de efterladte i en skrøbelig position, for, hvordan får de sagt farvel på den helt rette måde.
Brug ceremonien som samlingspunkt midt i sorgen
Det er vigtigt at huske, at der ikke er én ordentlig måde at tage afsked på. Men et sted, hvor mange starter, er med at planlægge en ceremoni eller bisættelse, hvor familier og venner kan få lov at tage deres afsked. Klik her for at læse mere, og for at finde ud af, hvilken form for ceremoni, der bedst afspejler den afsked I vil tage. For ceremonier kan både være højtidelige eller uformelle og kan generelt tage sig ud på mange måder. Med kyndig vejledning og assistance fra fagfolk, kan det være nemmere at skabe en ceremoni som samlingspunkt for dem, der gerne vil sige et sidste farvel.
Husk at huske
Når begravelsesceremonien er ovre, kan det være en svær tid for de pårørende. Nogle kan føle skam over ikke at være i deres følelsers vold, mens andre kan føle sig flove over, netop at føle for meget. Én ting, der dog er vigtig at huske i eftertiden er, at selvom der er blevet sagt et farvel i kirken, på kirkegården eller hvor end begravelsen har fundet sted, så er det mindst lige så vigtigt at huske tilbage på den person, der er taget afsked med. De gode minder og stunder, samtaler, oplevelser, vittigheder og lærerige øjeblikke. Alle mennesker kan huskes for noget og det kan hjælpe ens afskedsproces, hvis man ikke blot forsøger at skubbe minderne på afstand, men i stedet omfavner minderne om det menneske, der engang var.